Μάθημα Ιστορίας!
Η περιποίηση και η φροντίδα των νυχιών δεν είναι απλώς μια μέθοδος καλλωπισμού. Λειτουργεί ως μια ορατή ένδειξη υγείας.
Τα νύχια είναι καθρέφτης του οργανισμού. Κιτρινισμένα ή και εύθραυστα νύχια, νύχια με δυσμορφίες ή και κηλίδες πιθανότατα μαρτυρούν προβλήματα υγείας. Ένας υγιής άνθρωπος διαθέτει ανθεκτικά, λεία και ροδαλά νύχια. Το γεγονός μάλιστα ότι τα νύχια αποτελούσαν σημάδι υγείας ενός ατόμου, ίσως ήταν αυτό που οδήγησε τους ανθρώπους στο να τα μεγαλώνουν. Κατά καιρούς ωστόσο, τα μακριά νύχια αποτελούσαν σημάδι κοινωνικού στάτους, καθώς θεωρούνταν εμπόδιο στις χειρονακτικές εργασίες.
Κάνοντας μια αναδρομή πίσω στο χρόνο, το βάψιμο των νυχιών φαίνεται να ξεκίνησε 5 χιλιετίες πριν στην Ινδία, τη Βαβυλωνία και την Κίνα. Στην Κίνα το χρώμα των νυχιών μαρτυρούσε την κοινωνική θέση. Είτε φυσικά είτε τεχνητά, τα αυτοκρατορικά νύχια ήταν πάντα περιποιημένα, ενισχυμένα με χρυσάφι και ασήμι, αλλά και βαμμένα με χρωματιστά βερνίκια φτιαγμένα από φυσικά υλικά (πολτοποιημένα πέταλα από τριαντάφυλλα και ορχιδέες, ασπράδι αυγών, κερί μέλισσας, αραβικό κόμμι, ζελατίνη και στυπτηρία), με προτίμηση στο κόκκινες και τις μαύρες αποχρώσεις.
Οι γυναίκες στην Αίγυπτο έδιναν επίσης ιδιαίτερη προσοχή τόσο στα νύχια των χεριών όσο και των ποδιών, και η επιλογή του χρώματος γινόταν ανάλογα με την τους κοινωνική τάξη. Το κόκκινο ήταν το αγαπημένο χρώμα της υψηλής κοινωνικής τάξης, εξ’ ου και το βαθύ κόκκινο με το οποίο φημολογείται ότι η Κλεοπάτρα έβαφε τα νύχια της.
Την ίδια μόδα ακολουθούσε και η Νεφερτίτη προτιμώντας ένα πιο αστραφτερό ρουμπινί, ενώ οι κοινές θνητές έπρεπε να περιοριστούν σε απαλά, διακριτικά χρώματα. Όσο για τις αραβικές χώρες, εκεί οι γυναίκες έβαφαν τα νύχια τους με τη γνωστή χέννα.
Η σύγχρονη πρακτική περιποίησης των νυχιών ξεκινά κάπου στη δεκαετία του 1920, τότε που οι γυναίκες άρχισαν να μεγαλώνουν μακριά νύχια. Το 1940 το μανικιούρ κάνει την εμφάνιση του στο λαμπερό χώρο του Χόλυγουντ με πρωτοπόρο την ηθοποιό Ρίτα Χέιγουορθ, η οποία αρχίζει να βάφει τα νύχια της κόκκινα επηρεάζοντας μια σημαντική μερίδα γυναικών που ήθελε να της μοιάσει.
Στη συνέχεια κάνουν την εμφάνιση τους ακόμα περισσότερα χρώματα, καθώς και η χρήση ακρυλικού, ενώ έδαφος κερδίζουν και τα σχέδια για τα νύχια τα οποία προωθούνται εξαιτίας της «άνθισης» της pop art.
Η τάση για έντονες αποχρώσεις και σχέδια στα νύχια υποχωρεί ελαφρώς όταν η κουλτούρα της «φυσικής» ομορφιάς φέρνει στο προσκήνιο το γαλλικό μανικιούρ.
Η νέα τάση γίνεται γνωστή το 1975 και αναπτύσσεται στη δεκαετία του 1980, οπότε και διαδίδεται ευρέως σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας τη νέα λατρεία του γυναικείου πληθυσμού.
There are no reviews yet.